Kuinka lähetän hakemuksen

Lähettänyt admin To, 11/17/2022 - 17:51

Rekisteröityminen

Sinun täytyy rekisteröityä ennen kuin voit kirjautua sisään.

Valitse Luo uusi käyttäjätili ja valitse:

 • Sähköpostiosoite
 • Käyttäjätunnus - Huomaa että tässä vaiheessa ei valita salasanaa vaan käyttäjänimi / nimimerkki jota käytät järjestelmään kirjautumiseen.

Paina Luo uusi käyttäjätili.

 

Järjestelmä lähettää sinulle varmistuspostin edellä valittuun sähköpostiosoitteeseen. Varmistusviestissä on linkki järjestelmään jolla rekisteröityminen vahvistetaan ja siitä pääset asettamaan tunnuksellesi salasanan.

HUOM! Varmistusviesti saattaa päätyä roskapostikansioon joten tarkista se jos viestiä ei pikaisesti kuulu.

Sisäänkirjautuminen

Valitse etusivulta Kirjaudu sisään ja syötä Käyttäjätunnus , jonka valitsit rekisteröinnissä (ei sähköpostiosoite) ja salasana, jonka asetit rekisteröinnin yhteydessä.

Sisäänkirjautumisongelmat

Huomaa että kirjautumiseen käytetään käyttäjätunnusta, ei sähköpostiosoitetta

Jos et pääse sisään, voit kokeilla Palauta salasanasi-toimintoa. Valitse se ja syötä joko käyttämäsi käyttäjätunnus tai sähköpostiosoite jota käytit rekisteröinnissä. Jos tunnus löytyy järjestelmästä, sähköpostiisi lähetetään viesti jossa on linkki mistä pääset asettamaan uuden salasanan. Tarkista myös roskapostikansio jos viestiä ei kuulu.

Oma käyttäjätilisi

Kun kirjaudut sisään tulet omalle käyttäjätilisi sivulle. Sivun oikealla ylhäällä on Oma käyttäjätilini-nappi jonka kautta voit vaihtaa salasanan, sähköpostiosoitteesi ja oletuskielen.

Keskellä näkyvät tallentamasi hakemukset (keskeneräiset luonnokset) ja lähettämäsi hakemukset.

Voit jatkaa keskeneräisen hakemuksen täydentämistä klikkaamalla sitä (Muokkaa keskeneräistä hakemusta). Voit myös tarkastella jätettyä hakemusta (Katso jätettyä hakemusta) ja tulostaa sen, mutta tässä vaiheessa et voi enää muokata hakemusta.

Vasemmassa palstassa näet listan avoimista hauista, joihin voit jättää hakemuksia. Valitse haluamasi haku niin pääset haun tietosivulle, jossa on tarkempia tietoja kyseisestä hausta. Aloita uuden hakemuksen täyttäminen Luo uusi hakemus-linkistä.

Lomakkeen täyttäminen

Uusi hakemus: Valitse vasemmalta listasta haku ja haun lisätietosivun lopusta valitse Luo uusi hakemus

Keskeneräisen hakemuksen jatkaminen: Valitse Oma käyttäjätilini-sivulta hakemus, jota haluat jatkaa (Muokkaa keskeneräistä hakemusta).

Lomakkeen lopussa olevat toiminnot

 

Tallenna hakemus
Tallentaa hakemuksen järjestelmään luonnoksena. Voit jatkaa hakemuksen täyttämistä myöhemmin.
Lähetä hakemus

Lähettää hakemuksen Ympäristöministeriön kirjaamoon. Saat jätetystä hakemuksesta kuittausviestin ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Löydät sen hakemuksesta kohdasta: Lähetetystä lomakkeesta lähetetään kopio tähän osoitteeseen. Hakemuksessa ilmoitetun sähköpostiosoitteen ei tarvitse olla sama kuin millä rekisteröidyit järjestelmään.

Kuittausviestissä on hakemus PDF-muodossa sekä lisäämäsi liitetiedostot. Kaikkien pakollisten kenttien (merkitty tähdellä ja kenttä on punaisella) on oltava täytetty, ennen kuin lähetys-nappi on käytettävissä.

Lataa PDF
Tulostaa hakemuksen PDF-tiedostoon. Voit tulostaa sekä keskeneräisiä että jätettyjä hakemuksia. Tuloste on samanlainen, jonka saat kun lähetät hakemuksen.
Poista hakemus
Poistaa hakemuksen järjestelmästä. Voit poistaa vain keskeneräisiä hakemuksia. Jo jätettyä hakemusta ei voi peruuttaa tämän järjestelmän kautta. Ota yhteyttä haun yhteyshenkilöön, joka on mainittu haun etusivulla.

 

Pakolliset kentät

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä ja täyttämättömät pakolliset kentät korostetaan punaisella värillä. Kaikkien pakollisten kenttien on oltava täytetty, ennen kuin lähetys-nappi on käytettävissä.

Ensimmäisellä kerralla kun aloitat täyttää uutta hakemusta täyttämättömät pakolliset kentät eivät vielä näy punaisella. Puuttuvat kentät korostetaan punaisella värillä sen jälkeen, kun olet tallentanut hakemuksen ensimmäisen kerran.

Yleiset ongelmat

Kirjautumis- tai salasanan palautusviestiä ei tule
 • Onko käyttämäsi sähköpostiosoite oikein?
 • Tarkista löytyisikö viesti roskapostikansiosta
En pääse kirjautumaan sisään
Tässä oletetaan että olet jo onnistunut rekisteröitymään järjestelmään ja olet saanut rekisteröinnin kuittausviestin ja olet asettanut sitä kautta salasanan.
 • Käytäthän sisäänkirjautumiseen käyttäjätunnusta etkä sähköpostiosoitetta?
 • Kokeile käyttää Palauta salasanasi-kohtaa. Tätä voit koittaa jos olet unohtanut käyttäjätunnuksesi, sähköpostiosoitteen tai salasanan jos muistat joko käyttäjätunnuksesi tai sähköpostiosoitteesi, jota käytit järjestelmään rekisteröitymiseen. Salasananpalautusviesti lähetetään sähköpostiosoitteeseen, jonka annoit rekisteröityessäsi järjestelmään.
Lähetin hakemuksen mutta en saa kuittausviestiä
 • Tarkista löytyisikö kuittausviesti roskapostikansiosta
 • Oliko lomakkeessa kysytty sähköpostiosoite oikein? Kuittausviesti lähetetään siihen osoitteeseen, joka oli lomakkeessa merkitty huomautuksella Lähetetystä lomakkeesta lähetetään kopio tähän osoitteeseen. Osoitekenttään voi laittaa vain yhden osoitteen, ei esimerkiksi useampaa osoitetta pilkulla eroteltuna.
 • Kuittauspostin koko saattaa olla liian iso ja käyttämäsi sähköpostijärjestelmä ei suostu ottamaan sitä vastaan. Tämä saattaa tulla vastaan jos hakemukseen on lisätty isoja liitteitä.
Jos hakemus näkyy hakemuslistassa jätettynä hakemuksena, voit kysyä tarkemmin YM:n yhteyshenkilöltä. Liitä kysymykseesi mahdollisuuksien mukaan tietoja:
 • Mihin hakuun olit jättänyt hakemuksen?
 • Hakemuksen jättämisen päivä ja kellonaika
 • Sähköpostiosoite, jolla rekisteröidyit järjestelmään
 • Sähköpostiosoite, jonka laitoit lomakkeeseen Lähetetystä lomakkeesta lähetetään kopio tähän osoitteeseen-kenttään
 • Hakemuksen tunnuste - Tämän voit löytää esimerkiksi hakemuksen PDF-tulosteesta: tulosta hakemus ("Lataa PDF"-nappi) ja etsi tulosteen lopusta viimeiseltä riviltä oleva merkkijono. Merkkijonossa on 24-merkkinen jono numeroita 0-9 ja kirjaimia a-f. Ota tämä tunniste talteen.
Näillä tiedoilla YM:n yhteyshenkilön pitäisi pystyä katsomaan onko hakemus tullut perille YM:n kirjaamoon.

 

Haluan peruuttaa hakemuksen

Jos hakemusta ei vielä ole jätetty, voit poistaa hakemuksen avaamalla keskeneräisen hakemuksen ja poistaa hakemuksen järjestelmästä Poista hakemus-napilla. Jättämättömiä hakemuksia ei myöskään oteta huomioon hakemuksia käsitellessä.

Jos olet jo jättänyt hakemuksen, hakemusta ei voi poistaa itse. Ota yhteyttä YM:n yhteyshenkilöön, joka löytyy haun etusivulta.